top of page

Dans

Hofdans is een danssoort die als eerste danssoort beschouwd wordt door sommige mensen. Het is een danssoort die bij feesten in de 16e eeuw voornamelijk werd gedanst. Bij deze danssoort wordt grotendeels met zijn tweeën gedanst, maar soms ook kleinere stukjes in groepen van 4, wat in het filmpje gebeurde. Dit was wel een danssoort voor de adel, want iedereen in het filmpje was ook heel rijk gekleed. 

​

Het tweede en derde filmpje gingen over ballet. Bij deze dans is er langzamere muziek, maar het is wel mooi om te zien, want het loopt allemaal synchroon, en mooie rechte houdingen. Het verschil tussen de twee filmpjes was dat bij het eerste van de twee filmpjes er maar een danser was, en bij het tweede filmpje was het een groepje danseressen.  

​

Moderne dans is een danssoort die op veel muziekstijlen kan worden toegepast. 

Er zijn 4 choreografen die beschouwd worden als grondleggers van de moderne dans: 

  • Isodara Duncan. Danseres met als kenmerk dat haar dans vooral bestaat uit rennen en huppeltjes, en meer op gevoel dansen. Mij viel op dat het er niet heel moeilijk uitzag. 

  • Martha Graham. Danseres met als kenmerk dat het allemaal in een groep synchroon loopt, maar wel met snellere muziek dan ballet. Wat mij hier opviel is dat het ook een beetje op een toneelstukje leek. 

  • Jose Limon. De stijl van Jose Limon bestaat vooral uit langzame bewegingen, waarbij er met je balans en zwaartekracht gespeeld wordt. Wat mij hier opviel was dat er veel lastige lichaamshoudingen bij komen kijken. 

  • Merce cummingham. Hierbij zie je veel dansers door elkaar, die niet allemaal hetzelfde doen. Mij viel op dat elke danser gewoon zijn eigen gangetje ging en dat er weinig samenhang was. 

Geschiedenis van de dans

​

Jive-opdracht

De danssoort die ik gekozen heb, is de Jive, omdat ik die zelf ook kan en ik hem heel leuk vind om te doen

Het ontstaan van de Jive

De Jive is ontstaan in het begin van de jaren ´30, in de vorige eeuw. De dans is ontstaan in Amerika, en in de Tweede Wereldoorlogen werd de dans door Amerikaanse soldaten ook in Europa geïntroduceerd.  

​

De dans werd oorspronkelijk gebruikt om een beetje dwaasheid uit te stralen en gek te doen, maar het is later is het meer uitgegroeid tot een vrolijke dans.

De Jive bracht tijdens de Tweede Wereldoorlog veel vrolijkheid en plezier bij de soldaten, zodat ze de oorlog een beetje konden vergeten.  

Het eerste gekozen Jive-fragment

In het fragment dat ik gekeken heb, zag ik mijn danspartner en mijzelf de Jive dansen. We begonnen tegenover elkaar, in een normale danshouding. 

De Jive is dus een duet, want je doet hem altijd met zijn tweetjes, de meest voorkomende combinatie is met een man en vrouw. In het filmpje dansten we soms synchroon, maar er was ook een wisselwerking, bijvoorbeeld draaide zij wel, en ik dan een ander pasje. We weten wel wat me moeten doen en hoe de Jive gaat, dus het is niet geïmproviseerd, dus het was een formele dans. 

De vorm van de dans

De Jive is een snelle dans, je kan hem herkennen aan de snelle pasjes die de dansers doen. Je kan het soms herkennen aan de pasjes, maar dat ligt ook aan hoe geavanceerd de dans is.

Als twee mensen Jiven, die hem nog maar net geleerd hebben, zie je continu hetzelfde pasje terugkomen, wat de basispas is van de Jive.

Hoe verder mensen hem leren, hoe minder vaak je dat basispasje terug ziet komen, en is de variatie in de pasjes veel groter.

​

Bij de Jive worden vaak de heupen gebruikt, en soms ook hoog opgeheven knieën. Verder beweegt het lichaam zich snel en zijn de pasjes wat kleiner, dan bij andere vormen van stijldansen, zoals de Cha-Cha en de Mambo. Voor de Jive heb je wel de ruimte nodig, omdat je niet op een bepaalde plek stil blijft staan. Wel is het bij de Jive mogelijk om de ruimte te beperken, omdat je die pasjes heel klein kan doen en dat kost dan weinig ruimte, en dat kan bij andere danssoorten minder makkelijk. Maar ook voor de benodigde ruimte geldt, hoe beter je de Jive kent, hoe meer ruimte je nodig zal hebben.

De muziek voor de Jive

De muziek waarop een Jive gedanst wordt, is vrij snel. Dansers die de Jive kennen en kunnen, kunnen de muziek herkennen, althans, dat doe ik wel. Als ik een nummer hoor waar je op kan Jiven, dan denk ik vaak wel van ¨hé, dit is een Jive. ¨ 

 

En zo denk ik dat er wel meer dansers zijn die dat hebben, dat als ze een nummer horen, dat ze wel herkennen wat voor soort dans je erop kan dansen. Maar mensen die de Jive niet kennen, zullen de muziek moeilijker herkennen, denk ik.  

Vergelijken van fragment 1 en fragment 2

In het tweede fragment dat ik gekeken heb, zag ik twee professionele dansers Jiven, Peter Krastev en Janine Roffle. Ze dansten op het nummer ´Dance With Me Tonight´ van Olly Murs. 

​

Het grootste verschil tussen de twee fragmenten, was het niveau van de dans, en daarmee bedoel ik hoe veel ervaring de dansers hebben met de Jive. In het eerste fragment zag ik nog een paar keer dat hetzelfde stukje herhaald werd, terwijl ik in het tweede fragment eigenlijk geen enkel blokje twee keer zag terugkomen. Ook stonden de dansers in het tweede fragment af en toe heel ver van elkaar af te dansen, wat in het eerste fragment niet voorkwam. Wat ook opviel is dat ze bij het tweede fragment, heel erg veel plaats innamen, ze dansten de hele zaal door, terwijl in het eerste fragment ik vrijwel de hele tijd op dezelfde plaats bleef. Verder was de rol van de choreograaf anders bij het eerste fragment dan bij het tweede fragment. In het eerste fragment was er een choreograaf die ons de pasjes geleerd heeft, en bij het tweede fragment hadden de dansers zelf de pasjes geleerd, zonder hulp van buitenaf.

De functie van de dans

In fragment 1 zag je een educatieve dans, want de pasjes die we deden hebben we aangeleerd gekregen van een dansleraar, dus als vorm van onderwijs. Daarom is het een educatieve dans. 

​

In fragment 2 zag je ook een educatieve dans, want de dansers hebben de dans ook geleerd, alleen wel vanuit hun zelf. Omdat ze het toch geleerd hebben, is het een educatieve dans. 

Opera-recensie

Les Indes Galantes

Les Indes Galantes is een combinatie van ballet en opera, dus een combinatie van muziek en dans. Deze show wordt opgevoerd door allemaal jongeren uit verschillende landen en culturen, iets wat heel mooi en leuk was om te zien, zoveel verschillende culturen bij elkaar. Je zag ook dat de jongeren die optraden het heel erg naar hun zin hadden en die enthousiasme brachten ze ook naar buiten, wat het ook leuk maakt om naar te kijken. De muziek was heel wisselend. Het ene moment was er snelle en luidere muziek, en voor je het wist luisterde je weer naar hele rustige, kalme en langzamere muziek. Die afwisseling zorgt ervoor dat het voor ieder wat wils is, en dat het niet te eentonig werd.  
Wat de muziek ook leuk maakte, is het gebruik van veel instrumenten. Ik hoorde onder andere violen, bassen, trompetten en cello´s.  
Het was rustig en fijn om naar te kijken. Dit komt omdat het decor leeg was, en het enige wat er op het podium stond waren de jongeren die de show opvoerden. De aandacht ging daardoor ook naar de dansers toe, want er was geen afleiding op het decor.  
De dans varieerde ook heel erg. Niet qua snelheid, maar qua soort dans er gedanst werd. Ik zag dat er heel veel verschillende dansers waren, die telkens hun eigen dans deden. De dans die ze deden, paste goed bij de cultuur van degene die danste. Het leek uiteindelijk wel meer op een competitie, van wie er het beste kan dansen of wie de mooiste dans had. Ik vond dat mooi om te zien, dat de jongeren daardoor een beetje lieten zien dat ze trots waren op hun cultuur. 
De jongeren waren niet speciaal gekleed, ze hadden normale kleding aan waarmee ze ook gewoon door de stad zouden kunnen lopen, zonder dat ze nagekeken zouden worden. Het waren ook geen opvallende kleuren, ze hadden allemaal wel ongeveer dezelfde kleur kleding aan, een beetje donkere kleur. 
Tot slot zal ik het aanraden om de show ¨Les Indes Galantes¨ te bezoeken. Het is een mooie show, en het is een mooie gelegenheid om nieuwe danssoorten te ontdekken. Het is ook wat anders dan een doorsnee opera of een doorsnee ballet, vind ik. Ik zou het aanraden, omdat een hele originele show is, en als je deze mist je niet snel een show zal zien die hierop lijkt.  

Eindreflectie

Voor mij is CKV geen nieuw vak, omdat ik het op mijn vorige school ook al gehad heb. Ik had er in het begin van het jaar veel zin omdat ik dus al wel een beetje wist wat ik er van moest verwachten. Maar het was heel anders dan ik dacht. We moesten met een website gaan werken die we zelf ontwerpen. Dat vond ik heel leuk om te doen en een leuke nieuwe ervaring. Per opdracht zal ik een reflectie geven. 

Inleiding

De WIX-site

De eerste opdracht van het jaar was het opbouwen en ontwerpen van je eigen WIX-pagina. Wat ik hier vooral wilde uitproberen is het maken van een eigen website. Ik had dit nog nooit eerder gedaan en wilde een beetje te weten komen hoe dat werkte. Dat was voor mij wel mijn belangrijkste doel. verder was het natuurlijk mijn doel om het een mooie, overzichtelijke site te maken. Ik denk dat het voor iemand zijn eerste keer, het er wel mooi uitziet. 

Dit zorgde ervoor dat ik met plezier aan deze opdracht werkte. 

ik vond deze opdracht wel een van de leukste van het jaar, vooral omdat deze opdracht je het hele jaar verder zou helpen. Wat ik anders zou doen aan de site, zou ik persoonlijk niet echt weten. Ik zou het misschien bij een volgende keer iets uitgebreider kunnen doen, en me meer verdiepen in de mogelijkheden van het ontwerpen van een site. 

​

Filmbezoek en een recensie er over schrijven

De tweede opdracht was het bezoeken van een film, in het filmhuis van Hilversum. De film die ik bezocht heb was ¨Official Secrets¨. Daar moesten we dan een recensie over schrijven. Ik vond het in eerste instantie belangrijk dat de flim wel ging over een onderwerp dat mij aansprak. Dat was zeker gelukt. De film zelf was leuk, en boven verwachting. Ik dacht eerst dat het een slechte film zou zijn, omdat ik iemand kende die er ook al eerder geweest was. 

Desondanks vond ik de opdracht leuk en de film ook. De recensie schrijven ging moeilijker dan ik dacht, want het was meer dan alleen zeggen of je het leuk vond of niet. maar ik heb hem wel goed gemaakt, want in de opdracht werd duidelijk aangegeven wat ik moest maken en aan de hand van bepaalde punten heb ik een voldoende recensie gemaakt. Wat ik bij een eventuele volgende keer anders zou doen, is me niet laten beïnvloeden door anderen die dezelfde film gekeken hebben, en mezelf beter voorbereiden over hoe ik het best een recensie kan schrijven, En tijdens de film meer letter op camerastandpunten, acteerwerk etc., in plaats van vooral op het verhaal te letten. 

Reclamefilmpje maken

De volgende opdracht was het maken van een reclamefilmpje over een product dat je gebruikt als een ander product. Deze opdracht heb ik met Tobias en Demi gedaan. deze opdracht was wel  leuk om te maken, want we mochten hier creatief bij denken en zelfs het gekste was theoretisch gezien mogelijk. Maar desondanks vond ik dit wel de minst leuke opdracht. Wij hadden een rugzak gebruikt die dan een eindeloze bodem zou hebben, waarin je letterlijk alles in zou kunnen stoppen. We wilden vooral bereiken dat mensen overtuigd raakten en de tas zouden gaan kopen. We hebben daar ons best voor gedaan en het filmpje was mooi geworden, en het zou mensen wel kunnen overtuigen als zo´n tas daadwerkelijk echt kon zijn. Het enige probleem was de duur van het filmpje. Het moest een kort filmpje zijn, en ik denk dat onze grootste uitdaging was om het filmpje niet te lang te maken. Wat ik anders zou kunnen doen, is toch van te voren een duidelijker script maken om de tijd beter in te kunnen schatten.

De muziekopdracht/de radiopodcast.

Bij deze opdracht moesten we in duo´s werken, en per duo koos je een muziekgenre. Met dat genre moest je gaan werken. We moesten een podcast gaan maken over dat genre, door er over te vertellen en muziek te laten horen. 

​

Mijn doel bij deze opdracht was om een muziekgenre beter te leren kennen. Het genre dat ik had was disco-pop. Ik kende daar wel al een paar (leuke) nummers van, maar over de geschiedenis van disco-pop wist ik niet echt wat. Ik wilde dus niet echt een nieuwe muziekstijl leren kennen en luisteren, maar een muziekstijl gebruiken die ik leuk vind maar nog niet heel goed kende. Wat ik ook leerde is dat disco-pop meer nummers had dan ik dacht. Wat ik een volgende keer anders zou gaan doen, is een muziekgenre kiezen dat ik minder leuk vind, en minder luister. Dan kan ik nog meer leren over muziek en dat vind ik altijd wel interessant. Wat ik ook echt anders ga doen is bepaalde genres op Spotify opzoeken en gewoon een lijst aanzetten van dat genre. Dan wordt mijn muziekkennis nog beter.

Spotprent

De opdracht van de spotprent was inhoudelijk wel leuk, maar het was echt niks voor mij. Zodra ik een pen, potlood of een penseel/kwast moet gaan gebruiken is het echt een drama. Tekenen kan ik gewoon echt niet. De opdracht was om een grappige tekening te maken over twee actuele nieuwsonderwerpen. 
Wat ik wilde bereiken was niet heel veel, ik wilde bereiken dat mensen konden zien wat ik getekend had en dat het duidelijk was welke twee onderwerpen naar voren kwamen. Tijdens deze opdracht heb ik veel gebruik gemaakt van bronnen, bronnen zoals het internet, de krant en zelfs een schoolboek. Ik wilde kijken hoe een spotprent gemaakt wordt. Het probleem bij deze opdracht was voor mij dat het moeilijker was dan het lijkt om een spotprent te maken. Toen ik de opdracht kreeg dacht ik dat het niet zo moeilijk zou zijn om te bedenken, maar het viel toch wel tegen. Ook was het lastiger om een originele spotprent te maken, want de twee onderwerpen die ik gekozen had (het coronavirus en alcoholgebruik onder jongeren) zijn wel veel gebruikt. Wat ik een volgende keer anders kan doen, is me wat meer te verdiepen in het nieuws, want dan zou ik meer actuele onderwerpen hebben om een originele spotprent te kunnen maken. Wat ik nu concreet anders ga doen, is het meer volgen van nieuws op mijn telefoon en wat vaker het journaal kijken. 

​

​

Dansopdracht

De laatste opdracht, en voor mij de meest interessante opdracht, was de dansopdracht. Deze bestond uit twee delen, een recensie geven van een balletshow, en een dansstijl uitkiezen en over die stijl informatie geven en twee fragmenten over die dansstijl vergelijken. Wat ik wilde bereiken bij deze opdracht, was wat meer over een dansstijl leren. Dit is mij niet gelukt, want in plaats van een voor mij relatief onbekende stijl kiezen zoals ballet, koos ik voor een dansstijl die ik zelf al kan en waar ik al wel wat van wist. Ik mocht ook een fragment gebruiken waarin ik zelf aan het dansen was en dat vond ik echt heel leuk.

Tijdens de opdrachten was ik gemotiveerd om ze te maken, vooral bij de opdracht om je eigen stijl te kiezen en die te bespreken. Dit komt omdat (stijl)dansen een van mijn hobby`s is en ik het heel leuk vind om daar een opdracht over te maken. 

Waar ik tijdens de opdracht achter ben gekomen, is dat het begrip ¨dans¨ heel breed is. Er zijn veel dansstijlen die soms niet eens een beetje op elkaar lijken. Ik ben er ook achter gekomen dat je wel heel goed kan zijn in de ene danssoort, maar dat dan niet betekent dat je goed bent in dansen in het algemeen. Ik ervaarde geen problemen tijdens de opdracht verder. 

Wat ik anders had kunnen doen, is een dansstijl kiezen die onbekend voor me was. Dan had ik wat meer kunnen leren, maar ik vind het geen probleem dat ik geen onbekende dansstijl heb gekozen.

Wat ik concreet anders kan doen, is naar dansvoorstellingen gaan om meer stijlen te leren kennen, en heel misschien dat ik later nog op een andere danssoort ga. 

Cabaretopdracht

De cabaretopdracht was een lastige opdracht. We moesten een grappige tekst gaan schrijven over twee actuele nieuwsstukken. Wat ik wilde bereiken was een vlot lopende tekst schrijven die ook grappig was. Tijdens de opdracht had ik moeite met het schrijven van de tekst, indat het ook grappig moet zijn en daar ben ik niet echt in thuis. Ik kan wel grappig zijn, maar dat is meer spontaan dan van te voren voorbereiden. Waar ik achter ben gekomen tijdens de opdracht, is het feit dat het moeilijiker is dan het lijkt om een grappige tekst te schrijven.

bottom of page